Wat te doen in Apeldoorn met kinderen? We hebben rondgevraagd en ontdekt dat er in en rond deze stad best wel wat leuke dingen te doen zijn voor gezinnen met kinderen. Er is een pretpark, een wildpark en veel prachtige natuur rondom de stad. Er is ook een paleis in de stad waar de koninklijke familie woonde. Kortom, er is veel te doen in deze stad in het oosten van het land. Wij hebben de leukste activiteiten in Apeldoorn met kinderen voor je op een rij gezet.

1.Julianatoren-attractiepark

Dit attractiepark gelegen in Apeldoorn is een attractiepark voor kinderen tot 10 jaar. Het themapark is qua oppervlakte niet supergroot, maar toch zijn er een flink aantal attracties die dicht bij elkaar liggen. Omdat het themapark zich richt op jonge kinderen, kunnen uw kinderen de meeste attracties alleen of onder begeleiding van een ouder rijden.

De muizen Jul en Juliet zijn de hoofdpersonen van het park en deze terugkerende figuren zie je door het hele park. Het park is eigenlijk een grote speeltuin met veel attracties die je ook op de kermis tegenkomt, zoals de botsautootjes, de draaimolen, het reuzenrad, de achtbaan en de spookgokautomaat. Daarnaast kun je overdag de verschillende shows van de verschillende muizen bezoeken.

Uiteraard zijn er voldoende eetgelegenheden in het attractiepark. In totaal kun je in 9 verschillende tenten eten, drinken en lekkers kopen. Het varieert van een suikerspinhuis tot een groot restaurant. Een bezoek aan het attractiepark is zeker een aanrader als je met kinderen op stedentrip naar Apeldoorn bent. Wij hebben ons een hele dag prima vermaakt in het attractiepark en onze dochter heeft er ook helemaal van genoten!

2.Dierentuin Apenheul

Apenheul met kinderen: algemene informatie

Apenheul ligt in Apeldoorn, midden op de Veluwe, en vanuit ons hotel in Amsterdam rijden we er in een uur naartoe. De auto parkeren wij op de (betaalde) parkeerplaats voor Park Berg & Bos. Vanaf de parkeerplaats lopen we een stukje het bos in en komen bij de ingang van het park. We hebben een beetje pech met het weer, want het gaat helaas de hele dag regenen.

Bij de ingang van het park krijgen we een parkplattegrond en Sophie een apenspeurtochtkaart met daarop de 35 verschillende soorten apen die je in Apenheul kunt tegenkomen. Als ze dan een aap in het park ziet, kan ze een doos openkrabben en zo kunnen we heel gemakkelijk alle apen bijhouden die we hebben gezien.

Ook kopen we voor Sophie tegen een kleine vergoeding een rugzak in Apenheul, met daarin een notitieboekje, een verrekijker en een parkpet, zodat ze klaar is om alle apen te spotten!

Apenheul met kinderen: het park

Op de kaart van het park zien we dat we een route kunnen afleggen (een soort grand tour), waarbij op de kaart 28 punten staan ​​die aangeven waar iets te doen is. Daar heb je wat te doen tussen de binnen- en buitenapenverblijven en is er een afwisseling tussen tussen de apen lopen of ze al van een afstandje kunnen zien. Wij houden van apen en naar sommige kunnen we zeker wel een tijdje staan ​​kijken. Wat dit betreft lijken ze vaak op mensen.

Hier komen we de meeste bekende apen tegen zoals de orang-oetan, gorilla en ringstaartmaki, maar ook enkele onbekende apen zoals de witte tamarin, grijsvoetkudu coeli en baardmaki. Vooral de apen die we heel dichtbij en bijna kunnen aanraken spreken tot de verbeelding van onze dochter.

Wat wij erg leuk vonden aan Apenheul is dat er voor kinderen echt heel veel te spelen is. Er zijn speelplekken in verschillende delen van het park, en sommige bieden de mogelijkheid voor kinderen om echt een tijdje te spelen. Wij vinden bijvoorbeeld dat het PNAA House enorm goed gedaan is. Hier kunnen kinderen in verschillende huizen allerlei dingen doen. Voordeel hierbij is dat de huisjes uiteraard binnen staan, dus ook als het minder mooi weer is, kun je komen.

Hoe het ook zij, we zien dat het park enorm gericht is op kinderen. Er is niet alleen genoeg om mee te spelen, maar er is ook veel informatie voor kinderen tussendoor. Meestal gebeurt dit op een leuke manier. Kinderen kunnen bijvoorbeeld kijken of ze sneller kunnen rennen dan een gorilla.

Maar er is bijvoorbeeld ook een carrousel in het park en een gedeelte waar kinderen op zoek moeten naar zeven verschillende apen. Bij elke aap krijg je dan tijdens de zoektocht een letter en hiermee kun je een woord vormen. Als je weet wat het woord is, kunnen kinderen het doorgeven aan een medewerker van de cadeauwinkel en nog een kleinigheidje krijgen.

Het is ook mogelijk om drie keer per dag de gorillavoerpresentatie bij te wonen. Als ze zien dat ze gevoerd worden, komen de gorilla’s uit alle hoeken aanrennen en stelt de medewerker de verschillende apen voor aan het publiek. Daarbij krijg je uitleg over deze apen en de andere dieren op het eiland. Deze dierenpresentatieshow heeft al meerdere malen de prijs voor beste show gewonnen.

Tijdens de tocht door het park komen we ook meerdere keren een photobooth tegen. Hier kunt u een familiefoto maken met een speciale achtergrond met apenthema. Als je een goede foto in de doos hebt gemaakt, kun je je e-mailadres invoeren, waarna de foto naar dat adres wordt verzonden. Een superleuke toevoeging aan het park.

3.De Hoge Veluwe

Op een kwartiertje rijden van het centrum van Apeldoorn ligt het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Dit nationale park is één van de mooiste die Nederland kent. Gelegen tussen de plaatsen Ede, Apeldoorn en Arnhem beschikt het park bovendien over drie verschillende ingangen. Voor Apeldoorn is de dichtstbijzijnde ingang in Hoenderloo.

Hoewel je dit park met de auto kunt bezoeken, is het veel leuker om het nationale park op de fiets te verkennen. Bij elke ingang van het park staan ​​honderden fietsen, waarvan de huur bij het toegangsticket voor het park is inbegrepen. Er zijn ook kinderfietsen en de meeste fietsen voor volwassenen zijn voorzien van een kinderzitje. Het voordeel is dat uw kinderen onderweg altijd van een kinderfiets naar de achterkant van een kinderzitje kunnen wisselen met een van de ouders, want er zijn voldoende fietsen om uit te kiezen.

Toen wij er waren was het erg koud (wij waren er in de winter), maar we kunnen ons voorstellen dat in de zomer de omgeving nog mooier is. Met de fiets kun je in een paar uurtjes veel van het park zien, trek dus minimaal een halve dag uit als je veel van het park wilt zien.

4.Klimbos Veluwe

Naast wildpark de Apenheul ligt Klimbos Veluwe. Je vindt er maar liefst negen verschillende klimroutes voor jonge en oude kinderen. Kinderen vanaf zes jaar en minimaal 120 cm lang kunnen na uitleg van een gids ongeveer drie uur tussen de bomen klimmen. Uiteraard zijn kinderen gedurende de gehele route veilig.

Voor kinderen van 120 cm lang zijn er drie verschillende juniorcursussen. Voor kinderen groter dan 140 cm is er nog een groen parcours (tot 5 meter hoog), een blauw parcours (tot 7 meter hoog), een rood parcours (tot 12 meter hoog), een ziplineparcours (tot tot 11 meter hoog) en een zwart parcours dat reikt tot een indrukwekkende hoogte van 18 meter. Daarnaast kun je desgewenst een vrije val maken van 8 en 17 meter.

Voor kinderen tussen de 120 en 140 cm betaal je iets minder dan voor kinderen groter dan 140 cm, omdat zij niet van alle routes gebruik kunnen maken.

5.Andere activiteiten

Naast de vier hierboven beschreven activiteiten in Apeldoorn met kinderen zijn er nog een aantal andere activiteiten die we hieronder kort beschrijven.

Stadspark Berg en Bos: Dit stadspark ligt eveneens naast Dierenpark Apenheul. In dit park bevindt zich ook het klimbos. Naast dit klimbos in het park ligt een grote speeltuin met diverse speeltoestellen. Iets verderop in het bos vind je ook wilde zwijnen en herten. Om een ​​adembenemend uitzicht over de regio te krijgen, kun je de uitkijktoren Berg et Bos beklimmen.

Kinderparadijs Malkenschoten: Deze kinderboerderij biedt veel activiteiten voor kinderen, zodat u zich er meerdere uren kunt vermaken. Naast het bewonderen van alle dieren die je normaal op een kinderboerderij tegenkomt, kunnen kinderen hier ook heerlijk spelen in de grote speeltuin en zijn er ook diverse attracties op het terrein. Daar heb je een verkeersruimte, een waterbaan, een uitkijkpunt, waterfietsen, een midgetgolfbaan en een plek om met water te spelen. Kortom, er is genoeg te doen met kinderen op deze plek in Apeldoorn.

Paleis ’t Loo: Dit paleis vinden wij één van de mooiste van Nederland. Vooral de tuin is werkelijk schitterend om te bezoeken. Handig is dat het paleis bij de kassa een gratis speurtocht naar de tuin aanbiedt, waardoor de kinderen zich ook kunnen vermaken. Het paleis binnenin is leuk om even rond te dwalen, maar niet superinteressant voor kinderen.