Apeldoorn is een middelgrote stad in de Nederlandse provincie Gelderland. Met bijna 160.000 inwoners is het de 12e grootste stad van Nederland en speelt het een belangrijke rol in de regionale economie en infrastructuur. Aangekondigd als een “groeistad” (nieuwe stad) na de Tweede Wereldoorlog, bestaat een groot deel van de stad uit moderne woon- en zakenwijken. Voor de oorlog was Apeldoorn slechts een groot dorp; een groot deel van de geschiedenis, bezienswaardigheden en attracties zijn dus geconcentreerd in de noordwestelijke wijk van de stad, de oorspronkelijke kern. In dit gebied vindt u het beroemde 17e-eeuwse paleis “Het Loo”, prachtige parken met wijken met statige villa’s, de Apenheul en de oostflank van het bosgebied dat bekend staat als “Veluwe”. De binnenstad biedt een relatief generiek winkelaanbod, maar is qua restaurants prima te noemen. Het noordelijke uiteinde van het stadscentrum toont pittoreske Jugendstil/Art Nouveau-architectuur en is de thuisbasis van het nachtleven en entertainment/culturele locaties van Apeldoorn.

Apeldoorn staat bekend om zijn ruime, groene en gezinsvriendelijke sfeer en is op zijn best tijdens de zomermaanden.

Hoe kom je daar?

Met het vliegtuig

Amsterdam Schiphol Airport is de dichtstbijzijnde en grootste luchthaven. Vanaf hier, direct onder de aankomsthal, kunnen reguliere treinen instappen die er iets meer dan een uur over doen om Apeldoorn te bereiken. Met de auto duurt de reis iets langer en moet u over de ringwegen rond Amsterdam rijden voordat u op de A1 komt.

Eindhoven Airport richt zich meer op budgetmaatschappijen, en hoewel de treinreis naar Apeldoorn vanuit Eindhoven grofweg wordt verdubbeld (zie hieronder), is de reis met de auto (indien gehuurd) via de snelweg A50 eenvoudig en in minder dan 1.30 uur.

Met de auto

Vanuit Amsterdam is Apeldoorn via de snelweg A1 in iets meer dan een uur te bereiken, als het verkeer het toelaat.

De stad ligt op het kruispunt van de snelwegen A1 (oost-west) en A50 (noord-zuid) en ligt zeer centraal ten opzichte van de rest van het land. Hierdoor is het overal gemakkelijk bereikbaar.

Met de trein

Directe intercitydiensten verbinden Apeldoorn met Amsterdam en de luchthaven Schiphol. In beide gevallen duurt de reis ongeveer een uur.

Apeldoorn ligt aan de hoofdlijn tussen Berlijn en Amsterdam. Internationale treinen die elke twee uur in beide richtingen kunnen worden ingestapt en gebruikt voor binnenlandse en grensoverschrijdende reizen. Internationale tickets boekt u online via de website van NS International.

Vanuit Eindhoven moet u naar Utrecht gaan en daar overstappen op een rechtstreekse trein naar Apeldoorn, of afhankelijk van de dienstregeling kunt u sneller vanuit Utrecht naar Amersfoort gaan en weer overstappen op frequentere diensten richting Apeldoorn. Deze reis zou ongeveer 2 uur duren.

Bij Apeldoorn stapt u uit voor de regionale weg Apeldoorn-Zutphen. Deze stopt bij diverse kleine dorpjes in het schilderachtige landschap en eindigt in het historische stadje Zutphen. In de zomer rijdt er een stoomlocomotief vanaf station Apeldoorn centraal richting Dieren, ongeveer 20 km zuidelijker.

Beweging

Op het station kun je een fiets huren.

De lokale busdienst is een zeer efficiënte manier om u te verplaatsen. Alle lokale bussen ontmoeten elkaar op het Centraal Station, waar u kunt overstappen om :16 en :46. Overdag rijden er op de meeste routes extra diensten om :01 en :31. Regionale bussen rijden ook vanaf het station de stad uit; ze kunnen echter ook worden gebruikt voor lokaal transport. Houd er rekening mee dat de verbindingstijden op het regionale busstation iets slechter zullen zijn.

Tijdens het toeristenseizoen rijdt er een extra busdienst (lijn 16) vanaf het station naar de belangrijkste toeristische trekpleisters, allemaal gelegen in het westelijk deel van Apeldoorn.

Hebben

Net ten noordwesten van de stad ligt het 17e-eeuwse paleis “Het Loo”, waar Willem en Maria (koning en koningin van Engeland) woonden. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de beroemde tuinen, die naar verluidt kunnen wedijveren met die van Versailles.
De “Apenheul”, een dierentuin gespecialiseerd in apen en mensapen. Sommige soorten kunnen vrij tussen de bezoekers rondlopen, en het parkontwerp staat bekend om zijn uitstekende dierenhabitats.
Voor liefhebbers van architectuur en stedenbouw ligt het originele structuralistische gebouw ‘Centraal Beheer’ van Herman Herzberger op 5 minuten lopen ten westen van het centraal station. Iets verderop werd een van zijn meest recente projecten uitgevoerd (“De witte wolken”), wellicht interessant om te vergelijken. Nog verder, en iets naar het noorden, kan men het grote belastingkantoor “Walterboschcomplex” (van het gerenommeerde architectenbureau Neutelings-Riedijk) zien, dat enkele van de mooiste moderne kantoorarchitectuur van Nederland vertegenwoordigt.

Te doen

Huur een fiets en verken de bossen net buiten de stad (ongeveer 20 minuten fietsen vanaf het stadscentrum). Zie: Apeldoorn Fietsroute – Paleis Het Loo en Koninklijk Bos.

Jazz in the Woods: een van de grootste festiviteiten van de stad. Ieder jaar is het op de laatste vrijdagavond en zaterdag in mei een groot feest in de binnenstad met livemuziek en entertainment.

Omnisportcentrum (Velodrome): reguliere nationale en internationale sportevenementen gericht op wielrennen, atletiek, volleybal en tennis.

Parachutespringen: Teuge Airport ligt aan de rand van de stad en heeft een directe busverbinding (15 minuten) naar het Centraal Station van Apeldoorn. Dit is een van de beste plekken in Nederland om te leren skydiven/parachutespringen. Piloten- en helikopter-/vliegtuigcharterlessen zijn ook beschikbaar.

Koningin Juliana Toren, een populair themapark voor gezinnen – vooral leuk voor een dagje uit met kinderen.

Orphée Nationaal Theater Voor theater, musicals, cabaret en ballet van wereldklasse.

Winkelen

Het belangrijkste winkelgebied van de stad wordt gevormd door de Hoofdstraat en de aangrenzende straten. Als regionale winkelbestemming heeft Apeldoorn een ruim aanbod aan typische merkwinkels en eetgelegenheden. Centraal in de Apeldoorns retail staat de Oranjerie, een modern winkelcentrum. De stad herbergt ook een aantal meer unieke winkels (antiek, brocante, kunst, biologisch), voornamelijk gelegen aan de ‘Asselsestraat’ en enkele van de kleinere uitlopers van de hoofdstraat.

Waar te eten

Apeldoorn heeft een ruim aanbod aan leuke eetgelegenheden, voor elk budget. De belangrijkste concentratie bevindt zich in het stadscentrum, maar enkele van de duurste plaatsen liggen verspreid over de buitenwijken van de stad. Hier is een kleine selectie:

Deze gids hanteert de volgende prijsklassen voor een typische maaltijd voor één persoon, inclusief frisdranken: Budget Minder dan € 10 Middenklasse € 10-30 Uitgaven Meer dan € 30

Instapniveau

(Apeldoorn heeft ook 3 McDonalds, 2 Subways, een KFC, Domino’s, New York Pizza en tientallen frituren in Nederlandse stijl, als fastfood nodig is)

Tevfiksplaats, Tevfiksplaats Nieuwstraat 68 7311 BT Apeldoorn,
Turks kebabrestaurant. Bijna alle buren zijn ook Kebab-restaurants, en er vinden regelmatig prijzenoorlogen plaats, dus maak uw keuze! Minder dan € 5.

Middenbereik

Restaurant Moon Sky, Hoofdstraat 1595, 7311 AW Apeldoorn, Heerlijk Indiaas eten op een kleine maar gezellige locatie. Gesloten op maandag. € 15 – € 20 per persoon.
Wokcentrum, Brinklaan 32, 7311 LB Apeldoorn. All you can eat Aziatisch buffet. 3e prijs 2011 beste nationale wokrestaurant. 2 uur all-inclusive buffet: € 26,90 per persoon.
Restaurant Poppe, Paslaan, [3]. Gemiddeld € 20 voor een hoofdgerecht. Gemiddeld € 15 per hoofdgerecht.

Luxe

De Echoput, Hotel Gastronomique de Echoput Amersfoortseweg 86 7346 AA Hoog Soeren. Luxe, Michelin-ster, buiten de stad (alleen bereikbaar met de auto of streekbus). Prijzen variëren van €30 tot €45 voor een hoofdgerecht, of tot €72 voor een 5-gangenmenu. Gespecialiseerd in Wild, vers uit het omliggende bos.
Sakura, Sakura Apeldoorn, van Kinsbergenstraat 12 7311BM Apeldoorn. Japans restaurant en sushibar. Van €40 tot €85 voor een maaltijd. Gesloten op maandag.

Let op je veiligheid

Uitgaan

De stad ligt aan de oostelijke rand van de Veluwe, het grootste en meest ongerepte natuurgebied van het land. Het heeft bossen waar herten, wilde zwijnen en andere dieren in het wild leven, evenals grote, zanderige, woestijnachtige gebieden. Het seizoensgebonden wild wordt bereid in verschillende lokale restaurants, waarvan sommige Michelinsterren hebben verdiend. Ook het Kröller-Müller Museum, met zijn indrukwekkende collectie schilderijen van Vincent van Gogh, bevindt zich op de Veluwe.

De pittoreske oude stadjes Deventer en Zutphen liggen op slechts 15 km van Apeldoorn en zijn goed bereikbaar over de weg of met het openbaar vervoer.

Routes door Apeldoorn Amsterdam ← Barneveld ← W E → Deventer → Enschede Zwolle ← N S → Arnhem → Eindhoven